Sivut

perjantai 23. tammikuuta 2015

Mitkä on dafot?

Taas se perjantai-ilta koitti. Tähän viikkoon on mahtunut töitä, opiskelua, kuntoilua ja vähän flunssaa.
Poika on ollut pienessä köhässä ja kuumekin kävi pikavierailulla. Nyt minullakin on nenä enteilevästi tukossa. Sain edellisestä sääliä käsitelleestä tekstistä varteen otettavaa palautetta ystävältäni auttajien näkökulmasta. Moni auttaja kadulla tarjoaa apuaan vaiston varassa, eikä silloin välttämättä ymmärretä kysyä tarvitseeko kaatunut apua. Näiden ihmisten arvosteluun sisältyy myös riski, etteivät he enää uskalla auttaa. Kyseinen postaus on kirjoitettu vain minun näkökulmastani ja vaikka olen opetellut viime vuosina ottamaan enemmän apua vastaan, on itse pärjäämisen halu minussa todella syvällä. Arvostan kyllä kaikkien huomaavaisten ihmisten apua, mutta yleensä automaattisesti torjun sen ja jälkeen päin mietin että olisi ollut helpompi vain sanoa joo...

Keskiviikkona olin pitkästä aikaa teettämässä jalkatukia, jotka keppien lisäksi ovat kuuluneet elämääni lapsuudesta lähtien. Dafoja (Dynamic Ankle Foot Orthosis) eli dynaamisia nilkka-jalka -ortooseja on minulle tehty yhteensä ehkä parikymmentä paria. Lapsena ne uusittiin ainakin vuoden välein ellei useamminkin. Dafon tehtävänä on tukea ja ohjata jalkaa kävellessä oikeanlaiseen asentoon ja vähentää spastisuutta. Dafojen kanssa kävely on hallitumpaa ja askelten ottaminen helpompaa. Vaikka lapsena oli välillä tiukkaakin vääntöä tukien käytöstä, arvostan niitä nyt aikuisiällä: pystyn liikkumaan paljon varmemmin ne jalassa eikä kaatumisia tule niin usein. Valehtelisin jos väittäisin vielä käyttäväni tukia yhtä tunnollisesti kuin lapsena. Ei, kyllä tähän asti aikuisuus on menty paljon harvemmalla käytöllä. Mutta töissä ne ainakin kuuluvat työasuun. Ja jumpatessa, lenkkeillessä ja asioilla ovat myös jalassa.



Tuet on olleet käytössä yli kolme vuotta joten kulumaa ja vääntöä on tullut.

Tottuneesti jalat näytillä odottamassa "valamista". Mittojen ottaminen kestää reilut kaksi tuntia mutta tutun teknikon kanssa aika kuluu nopeasti. Sama teknikko on tehnyt melkein kaikki dafoni.

Näistä muoteista sitten valmistuu uudet tuet, sovitus on parin viikon päästä.

Lapsen sanoin "Miksei mulla oo tällasia?!" toivotan hyvää yötä ja rentouttavaa viikonloppua.

-Elisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti