Sivut

maanantai 9. helmikuuta 2015

Vieraileva kirjoittaja Annu

Hyvää uutta viikkoa! 

On taas vierailevan kirjoittajan vuoro, helsinkiläinen Annu kertoo päivästään tyttäriensä kanssa...



Tuikitavallinen päivämme, tavallisen tammikuun tavallisena maanantaina

Tämä on taas sellainen yö kun edellisen yön silmäpussit eivät ainakaan pienene. Yksivuotias kömpii viekkuun jo puolenyön jälkeen pinnasängystään, jonka sivulaita on poissa nostelun helpottamiseksi. Lapsen nostamista puuttuva laita helpottaa kyllä, mutta samalla highway vanhempien sänkyyn on avoinna. Mutta mikä sen ihanampaa kuin vetää pikkuinen kainaloon saman peiton alle pimeässä. Hetken kuluttua alkaa levoton pyöriminen, milloin tutti hukassa, milloin asennonvaihto on vähän liian lennokas, äidin otsaan kopsahtaa varpaat, vaippapylly tai pää. Taitaa olla viides hammas puhkeamassa. Aamuyöllä sänkyyn kömpii viisivuotias lisävahvistus naapurihuoneesta ilmoittaen asiansa. -äiti kävin pissalla. Vedän peiton esikoisen päälle ja taputtelen tyynyn sopivaksi. 140 cm leveä sänkymme on melkoinen soputeltta aamuyön tunteina. 6.15 piippaa miehen herätys. Torkahdus, toinen herätys. Tuuppaan ukkoa kylkeen, hys, nouse jo! Tarkka herätys seuraavaksi, lähes aina samaan aikaan, kuopus istuu tyynyni vieressä, taputtelee kasvojani. 8.06 näyttää puhelimen kello.
 
Esikoisen lempeää herättelyä, eli aamun pikkukakkonen päälle makuuhuoneessa - herätyyyys, päiväkotiaamu. Onneksi vielä aamuisin ei ole minuuttiaikataulua, sillä nyt ennen eskarin aloitusta olen päättänyt pitää aamut leppoisina ja stressittöminä. Ei ole väliä ehditäänkö päiväkodille ennen vai jälkeen yhdeksän. Esikoinen jää heräilemään hetkeksi peiton alle, kuopus syliin istumaan, ja jääkaapista valmiiksi ladattu tuttipullo suuhun. Samalla luomukaurapuuro hautumaan, Bialetti hellalle ja aamupalatarvikkeet pöytään. Kissakin saa aamupalansa.

Ensimmäinen kompastuskivi havaittu ajoissa, eli uuden lastenohjelman alkaminen huomattu edellisen lopputeksteistä. Jos uusi ohjelma ehtii alkaa, on purnaaminen, kitinä ja vänkääminen satavarmaa. Telkku kiinni ja kaikki pöytään. Aamupalapöydässä ehdimme ihastella pihassa vierailevaa oravaa, ohi kiirehtiviä ihmisiä ja lumiauraa, joista etenkin viimeksimainittu kiinnittää kuopuksen huomion. Toinen aamun mahdollinen kompastuskivi on vaatevalinta, joka hoidettiin perinteisesti yhdessä edellisenä iltana. Joskus illalla tehty valinta osoittautuu kuitenkin aamulla täysin vääräksi/ väärän väriseksi/ kutittavaksi/ rumaksi/ kiristäväksi tai ihan miksikä muuksi vaan. Tänä aamuna vaatteet kuitenkin menevät sutjakasti päälle samalla, kun vaihdan pikkaraisen vaipan ja puen päivävaatteet. Omat vaatteet vaihtuvat lennossa, ja kaikkien hampaat pestään sujuvasti yhtäaikaa. Kolmas aamun kompastuskivi on talvivaatteiden pukemisen synkronointi, ettei kenelläkään pala käpy talvivaatteissa hikoillessa. Aamusta riippuen "kenellä eka kengät/pipo/hanskat!?" toimii, joskus ei. Ja eittämättä kärvähtää käpykin joskus, vuoronperään jokaisella. Hienon synkronoinnin voi sekoittaa isomman vessahätä tai pienemmän tuoksahtava vaippa kriittisellä hetkellä. Tai oikeastaan mikä vaan.

Kompastuskivet on kuitenkin sivuutettu tältä aamulta, joten kuopus kantoreppuun istumaan syliini ja karavaani kohti päiväkotia. Päiväkotimatka ei ole pitkä, muutama sata metriä. Matka on liikaa kuitenkin silloin, kun lunta on tupruttanut ja aura-auto ajanut kulmiemme ohi. Jännäilyä kulkureitin tasaisuudesta on läpi koko talven, tämä on suurin ärsytystekijäni ja itsenäisyyteni rajoittaja talviarjessa. Ennen kuopuksen syntymää saatoin huonolla, eli lumisella kelillä pakata työpäivinäni esikoisen autoon ja ajaa yli lumivallien ja auraamattomien risteysten päiväkodille. Nyt autoa en voi ottaa avuksi ilman ylimääräisiä apukäsiä, sillä en pyörätuolissa istuen saa nostettua kuopusta turvaistuimeen korkeaan tila-autoomme. Nyt kuitenkin reitti päiväkodille on suotuisa, ja kävellen olemme perillä muutamassa minuutissa.


Jos aivan tarkasti haistaa, voi havaita aavistuksen kevättä leudossa aamussa. Kuvitelmaa tai ei, minua kevään lähestyminen lohduttaa. Pian ei enää lumipenkkoja kulkemisen esteenä, ei jääkökköjä eturenkaan alla, ei auraamattomia risteyksiä ylitettävänä. Ei hätäpuheluita vaarille tai päiväkotimatkan saattajan etsintää. Eikä kahta, siis kolmea, vaatetettavaa ennen uloslähtöä. Oi kevätaurinko, tule jo!

Esikoinen jää päiväkodin pihalle ja vaihdan muutaman sanan päiväkodin tädin kanssa. Kotiinpäin rullatessa vastaan köpöttelee tutunnäköinen iäkäs rouva lähitalosta. Tulee tervehtimään, ja kertoo kuinka aamun lehteä selaillessaan on nähnyt usein meidän reippaan kulkumme kadulla (Reippaan!? Ennemminkin koomisen näin talvella.) Hymyilyttää. Vaihdamme muutaman sanan ja rouva ihastelee kätevää kantoreppua. Olen leikannut kantovälineestä kaikki ylimääräiset remmit pois, ja lapsi istuu tukevasti sylissäni, ja minulle jää molemmat kädet vapaiksi. Kätevä kyllä, ykkösapuväline näissä puuhissa, ja kyytiläinenkin tykkää.

Kotona meitä odottaa aamupalan tiskit, ja yksivuotias toimii tiskikoneen täytön apulaisena. Tiskikone ja pyykkikone laitetaan yhteisvoimin päälle, ja hetkeksi kuopuksen kanssa leikkimään. Siskon koruja voi rauhassa ihastella ja järjestellä, ja samalla selailla kuvakirjoja. Sitten haukotus, siispä vaipanvaihdolle ja kohti ensimmäisiä päikkäreitä.
 10.30 tyttö nukahtaa parvekkeelle, ja alkaa mamman oma aika. Tällaisen silmäpussiyön jälkeen ei ole vaihtoehtoja, peiton alle lukemaan rauhassa blogeja, ehkä silmätkin voi ummistaa hetkeksi. Kissa hiippailee seuralaiseksi.

Tytön puolitoistatuntisen unen loppupuolella pilkon pottua, parsakaalia ja porkkanaa kattilaan, lounas siis porisemaan. Kalat ja kerma sekaan, kalakeitto a'la mama on pian valmis. Tytön herättyä syömme yhdessä lounaan ja minun siivoillessa keittiötä tyttö levittää lelukorinsa ympäri olohuonetta. Ehdimme tunnin verran touhuta olohuoneen lattialla, ripustaa pyykit kuivumaan ja lataamaan uuden koneellisen, kun henkilökohtainen avustaja saapuu töihin.

Tänään avustaja on tullut kaupan kautta minun ostoslistani ja rahapussini kanssa, ja muina työtehtävinään hän tänään noutaa kellarista rappujen takaa pahvilaatikollisen esikoisen vanhoja vaatteita, jotka yhteistuumin lajittelemme kuopuksen käyttöön. Samalla viikkaamme pieneksi käyneet vaatteet ja valikoin vauvalelut pois varastoon vietäviksi. Sitten vaihdamme vuodevaatteet yhdessä kodin kaikkiin vuoteisiin. Avustaja myös tyhjentää tiskikoneen, auttaa keräämään lelumiinat lattialta, ja suunnittelemme myös seuraavan viikon työvuorot minun menojeni mukaan.


Hyvä avustajasuhde on kullanarvoinen, helpottaa arkea ja mahdollistaa minulle toimimisen kuten kuka tahansa vammaton äiti toimisi. Pyörätuolilla liikkuvana äitinä esimerkiksi alle 2-vuotiaan kanssa liikkumisen kodin ulkopuolella yksin on lähes mahdotonta. Koska en saa turvakaukaloa nostettua autoon, avustaja on otettava mukaan kauppareissulle, neuvolaan, kyläilemään, kahvittelemaan, muskariin ja fysioterapiaani. Lisäksi lähes kaikki hoitopöydät yleisillä paikoilla on mitoitettu kävelevien korkeudelle, joka tekee vaipanvaihdosta myös haasteellista.

Avustaja on tärkeä, mutta en missään nimessä halua avustajaa mukaani kaikkeen arjessa tapahtuvaan, mm. siksi, etteivät lapseni leimaantuisi liiaksi avustajaan ja myös minulla itselläni on epämiellyttävä olo, jos arjessani oleilisi koko ajan vieras ihminen. Käytän avustajaa apuna vain silloin, kun todella tarvitsen ylimääräistä käsi- ja jalkaparia.

Kuopuksen välipalan jälkeen tulee haukotus, ja toinenkin. Vaipanvaihdolle ja satuilemaan hetkeksi, ja sitten partsille toisille unille. Tämän ajan avustaja pitää ruokataukoaan, koska haluan olla kuopuksen kanssa kahden. Uni tulee heti. Avustaja jää ripustamaan kestovaippoja ja harsoja kuivumaan, kun vedän pipon päähän ja lähden hakemaan esikoista yksin päiväkodilta.


 Päiväkotipäivä sujui tavalliseen tapaansa hyvin. Minulle on tärkeää, että voin hakea esikoisen vielä yksin päiväkodista ja pystyn keskittymään sataprosenttisesti häneen ja päivänpolttaviin asioihin. Esikoisella on vieläkin kaipuu aikaan, jolloin päivisin oli vain me kaksi, eikä tyhmä pikkusisko ollut viemässä huomiota. Käymme kuulumiset läpi ja kotimatkalla kierrämme, kiitos lumettomuuden, lähipuiston kautta. Kotiin saavuttuamme avustajani lähtee, ja kuopus nukkuu edelleen. Esikoinen noutaa taiteilutarvikkeensa keittiöön ja piirustelemme yhdessä. Tämä on meidän laatuaikaamme, jolloin usein askartelemme tai leivomme samalla jutustellen. Valmistelen samalla päivällistä ja katan pöydän kolmelle. Kuopuksen herättyä syömme kolmistaan viikonlopulta jäänyttä lasagnea ja pöydästä tehdään sujuva siirtymä Pikkukakkosen ääreen. Keittiön raivauksen jälkeen mammakin hyppää sohvalle, ja kuopus hyökkää pyörätuolin kimppuun (paras kiipeilyteline yksivuotiaan mielestä!). Ensin tukeva ote etuputkista, jalat vuorotahtia jalkalaudalle ja pinnistys istuimen päälle. Kuopus istuu ylpeän näköisenä! Tänään naapurin poika tulee hakemaan esikoista ulos, ja lapset rientävät edeltä ulos, kun puen kuopuksen (huoh, koska tämä talvipukeminen loppuu!?), ja asettelen kantoreppuun. Rappukäytävässä mies tulee vastaan, ja käy kotona syömässä ja vaihtamassa vaatteet. Teemme ulkona lapsenvahtivaihdon ja tulen sisälle.

 Pian mies tuo lapsoset, ja vuorossa iltakylpy. Olen esikoisen osalta jättänyt alle 1,5-vuotiaan kylvettämisen miehelle, koska amme, liukas lapsi, pyörätuoli ja vain kaksi kättä ovat epävarma yhtälö. Olen kuopuksen kanssa kehitellyt toimivan systeemin, joka ei esikoisen ollessa pieni juolahtanut mieleenikään. Simple as this: Laitan lapsen lavuaariin istumaan. Lavuaari kun on tasapohjainen ja hoitopöytä minulle sopivalla korkeudella aivan vieressä. Pyllyn alle pala liukuestemattoa, tulppa ja muutama vesilelu. Toimii! Kuopus loiskuttaa vettä ympäriinsä, äitikin saa kevytpesun samalla. Esikoinen tulee myös uittamaan barbiaan samaan altaaseen, on mukava iltahetki yhdessä.

Muutama hetki touhuilua kotona ja sitten yhteisen iltapalan kimppuun. Mies nukuttaa pienimmäisen ja minä hyppään esikoisen kanssa Pekka Töpöhännän maailmaan. Ennen satua valitaan yhdessä päiväkotivaatteet valmiiksi. Lapset nukahtavat nopeasti. Tämän jälkeen korjaillaan keittiö vielä siistiksi ja minä laitan osan aamiaistarvikkeista pöydälle jo valmiiksi aamua varten. Sitten voikin oikaista itsensä sohvalle, katsoa toisella silmällä telkkua. Sitten pian unille ennen kuin ensimmäinen tulija liittyy sänkyvahvuuteen.

-Annu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti