Sivut

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Tämä hetki





Katso tätä päivää, sillä se on elämä.
Sen lyhyessä hetkessä on koko totuus.
Siinä on koko olemassaolosi todellisuus.

Kasvun riemu, toiminnan loisto, kauneuden kirkkaus.
 Eilinen on vain unta, huominen on vain näky.

Mutta jos elät tämän hetken hyvin, 
on eilinen uni onnesta, jokainen huominen toivenäky.

Katso siis tarkkaan tätä päivää!
Aloita joka aamu uusi elämä!

-Goethe 



Täytin viime kuussa 26-vuotta. Yllä oleva runo, oli osa isoäitini lähettämää syntymäpäivätervehdystä. Miten jo elämää nähneet ihmiset osaavatkin valita ne osuvimmat sanat? Synttäreiden aika molemmin puolin on aina tunteikasta aikaa, koska sekä äitini että minun syntymäpäivä että äitienpäivä ovat kaikki samalla viikolla. Osa teistä tietääkin ettei äitini enää ole ollut täällä kanssani pitkään aikaan. Hän menehtyi yllättäen ollessani 16-vuotias. Olen miettinyt useasti kirjoittavani tuosta ajasta, mutta sanojen löytäminen niille tunteille on vaikeaa. Kun mietin itseäni kymmenen vuotta taaksepäin, näen kovia kokeneen mutta vahvan selviytymisen tahdon omaavan tytön. Se tahto on kantanut tänne asti: Nyt voi jo hengähtää, asiat on hyvin. Paremmin kuin vielä hetki sitten ajattelin.




Äiti-asiaan on tullut uusi ulottuvuus. Myös poika kaipaa äitiään. Äidinkaipuu näyttäytyy mitä erilaisin tavoin ja on usein naamioituneena kiukkuun, turhautumiseen ja mielipahaan. Vaikka sydämeeni sattuu nähdä pienen lapsen ikävä, olen onnellinen että hän kykenee tuntemaan sitä. Hänen äitinsä on olemassa, vaikkakin vähän kauempana. Hänellä on äiti ja nyt myös tarvittaessa varaäiti. En halua edes ajatella hänelle samaa menetystä. Äidin merkitys lapsen elämässä on niin suuri, että vaikka sanotaan että äitiys on enemmän tekoja ja läsnäoloa kuin verisukulaisuutta, niin kyllä se verisidekin on vahva. 

Niin on myös minun siteeni poikaan, se on omanlaisensa ja sellaisena erittäin tärkeä meille molemmille. Kun poika haluaa syliini kaikki muu siinä hetkessä on merkityksetöntä. Silitän pehmeää niskaa ja katson hänen suuria sinisiä silmiään, joissa on niin paljon viisautta. Kun kerran itkin, tuli poika halaamaan minua, halasi vain, ei muuta. Kun hän itkee, minä halaan häntä ja lähetän pahan mielen matkoihinsa. Siinä on kaikki, meidän omassa hetkessä.



Elisa

 

1 kommentti: